0 vare(r) i kurven0,00DKK
999,99% rent guldFremstillingValuta og kursgebyrForsendelse
0,00DKK0,00DKK0,00DKK0,00DKK
DIN PRIS
0,00 DKK

Guldets historie

Guldfund før Kristi tidsregning.

De ældste udenlandske guldfund er fra 4.000 år f. Kristi, og danske guldfund er fra ca. 2000 år f.Kristi, her har vi bl.a. fundet halvmåneformede guldhalskæder på Fyn og Sjælland.

Der er også skriftlige vidnesbyrd om guldfuld i Ægypten 2.600 år år før vor tidsregning, og i spanske huler har man fundet 40.000 år gamle formgivne guld produkter, så det er længe siden mennesket opdagede de gode og smukke egenskaber som guld har.

I 1500-tallet, hvor mange europæiske ekspeditioner rejste ud til Afrika,  blev der for alvor interesse for guldet, europæerne fik øjnene op for den værdi der lå i guldet.

Kina er i dag det land i verden hvor man producerer mest guld (statistik fra 2012), faktisk indtager Kina en klar førsteplads og bidreger nu med en fjerdedel af den globale produktion, og for hvert år stiger produktionen. Det er Australien og USA der producerer mest efter Kina, men stadig er der også megen guldproduktion fra Sydafrika, i landet man for alvor begyndte at udvinde guld tilbage i 1880'erne.
 

 
Guldets kilde.

Seneste forskning fra 2013 tyder på at guldet med stor sandsynlighed stammer fra noget meget voldsomme og uhyre sjældne såkaldte gammaglimt langt ude i universet.

I flere år har forskerne ellers været ret sikkre på at guld stammede fra supernova eksplosioner, som er gamle stjernes pludselige død i kraftige eksplosioner. Som forskeren Edo Berger fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics siger: "vi er alle stjernestof, og vores smykker er kolliderende stjernestof".

Det er amerikanske forskere der mener at guld dannes i store mængder ved sammenstød af to neutronstjerner der eksploderer langt ude i kosmos. Det er dog usandsynligt at det guld der fremkommer rammer jorden, men hvis det gjorde ville vi have så store mængder at guldprisen helt sikkert ville falde. På jorden er der indtil i dag kun udvundet 9.000 kubikmeter, hvilket svarer til en massiv guldterning der måler 21 meter på hver led. 

Guld som handelsvaluta.

I mange tusinde af år handlede man med råstoffer og man byttede sig til varer. På et tidspunkt blev det noget besværligt og man forsøgte med forskellige former for penge.

Menneskeheden standsede på forskellige kontinenter ved guldet, for guld var dengang det bedste pengemiddel der fandtes. Guld fandtes kun i begrænsede mængder, det kunne let forarbejdet, det kunne ikke ruste og var ikke brændbart.

Guldmønter er fundet dateret til 600 f.v.t i Lilleasien, guldet blev transporteret langt omkring i store dele af Europa.

Hvor meget guld har vi så i dag per indbygger?
Vi er i dag 7 milliarder mennesker, og skulle vi se på hvor meget hvert menneske har af det guld der er fundet på jorden, så ville hver person have det der svarer til 5 vielsesringe i 18 karat guld, hver person skulle i gennemsnit have ca. 24 gram guld. Sådan er det dog ikke fordelt. De mennesker der har mest guld i verden er indere, og kineserne følger lige efter.
 


 

Guldets mytologi

I mange kulturer er guld symbolet på det højeste og reneste og er forbundet med det gulddomelige. I antikken var guld det mest sjældne og kostbreste metal og mange sagn har guld med i fortællingerne, f.eks. mange beretninger om at det man rører ved forvandles til det pure guld, gyldne skind mm. Også i den Nye Testamente bringer vismændene fra Østerland guld, røgelse og myra til den nyfødte Jesus.

I Nodisk mytologi hører vi om Odin der bærer sin guldring kaldet Draupner og i en sagnhistorie bærer Rolf Krake guldringen Sveagris og hos Saxo berettes om de fredelige tilstande der herskede i Danmark under sagnkongen Frode Fredegod, efter sigende fordi Frode havde lagt en stor guldring ved alfarvej som lå der urørt år efter år.

Rundt om i Europa er der også gamle sagn om skjulte guldskatte der er overleveret mundtligt gennem århundrede, disse skatte blev bevogtet af drager, underjordiske og bjergfolk mm.

Guldets betydning idag.

Her i 2013, hvor meget af verden fortsat er ramt af finanskrisen, ser vi stadig at guldet har en meget høj værdi, og ved finanskrisens begyndelse i 2008 blev guldet meget mere værd end det havde været i mange år, da verden opfattede at guld var det eneste sikre og trygge at satse på, i en verden med utryghed i al anden økonomi.

Især i Østen, hvor økonomierne vokser eksplosivt, er der status i at vise sig frem med dyre produkter som bl.a. flotte pelse, smykker og ure - i disse lande er der derfor et meget stort forbrug af guld.​ A
lt tyder på at verdens guldbeholdning, især under finanskrisen, er rykket mod øst og efterspørgslen er stigende der.

Gammelt guld er solgt så meget siden starten af finanskrisensiden at der er tale om en historisk "recycling". Der har siden 2008 været genbrugt guld fordi mennesker har solgt deres gamle guld i stor stil, især i Europa, og det er først nu, i 2013, at der igen bruges mere guld end der har kunnet genbruges.
Nu da lagrene er tomme, og guldet genbrugt i de fleste vestlige lande, er det sansynligt at guldet vil få en jævn prisstigning, i takt med at de voksende økonomier efterspørger mere guld end der udvindes.
 

   
   
Copyright 2013 © InvesteringsGuld

Investeringsguld.dk -  v/ Jan Jørgensen Smykker-  Springvandstorvet 4 -  9492 Blokhus  Tlf: 96 17 02 02 -  info@janjsmykker.dk -  CVR: 10145619